Uppsala 86ers Svenska Mästare i flaggfotboll

De Svenska Mästarna i flaggfotboll 2017 heter Uppsala 86ers. Upplänningarnas tog sin tredje titel på tre år genom att besegra Eskilstuna Sharks i finalen med 33-27.

SM-slutspelet i flaggfotboll är en del av SM-veckan i Borås och avgjordes på Sjöbovallen i textilstaden norra stadsdelar under lördagen.

Konstgräset  badade i sol när flaggfotbollslagen från Ale (Göteborg), Borås, Lidköping, Norrköping, Eskilstuna, Avesta, Stockholm och Uppsala intog planen för ett tätt och spännande slutspel.

SM-guld i flaggfotboll 2017: Uppsala 86ers.

Foto: Thomas Björn

Efter några timmar stod semifinallagen klara:

– Uppsala 86ers-Norrköping Monarchs.
– Eskilstuna Sharks-Ale Brewers.

Båda matcherna var ganska jämna, speciellt Ale Brewers mot Eskilstuna Sharks där göteborgarna, som startade laget i januari och därmed gjorde sitt första SM-slutspel, var nära att gå ifatt via en touchdown när det var fem minuter kvar – och var bara en touchdown från att utjämna, men Eskilstuna-laget svarade med en touchdown i anfallet efter och ryckte till seger.

Finallagen Uppsala 86ers och Eskilstuna Sharks kan varandra utan och innan. Det var tredje finalen i rad de ställdes mot varandra.
Sharks coach Jimmy Holmberg sade inför finalen att 86ers är ett komplett lag, och det gäller att ta vara på de få luckor som ges.

Det blev få luckor och Uppsala 86ers visade precis vad Sharks coach redan konstaterat: laget är komplett.

Linus Hagvall valdes till finalens MVP i ett jämnt och taggat 86ers.

Hos silvermedaljörerna förtjänar alla ett omnämnande. De var så nära, så nära…

Bronsmedaljen gick till Ale Brewers, som besegrade Norrköping Monarchs efter förlängning (33-33) – en förlängning där lagen gjorde varsin touchdown, och där Brewers gjorde den extrapoäng som innebar en första SM-medalj för den nybildade föreningen från Ale, strax norr om Göteborg.

Vinnaren av SM-bucklan erhåller 5 000 kronor av Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, och tvåan 2 500 kronor.