SM-final i flaggfotboll i Hagaparken

30 000 människor väntas till Idrottens Dag i Hagaparken söndagen 10 september. De kommer att kunna pröva på ett 50-tal idrotter, bland annat amerikansk fotboll – och se SM-finalen i flaggfotboll för damer.

Idrottens Dag i Hagaparken är ett samarbete mellan RF, Stockholms Idrottsförbund, Idrottsförvaltningen Stockholm, Solna Stad och Kungliga Hovstaterna med Prins Daniel.

Årets upplaga är den femte och arrangemanget växer för varje år. I år beräknas ett 50-tal idrotter närvara, bland annat amerikansk fotboll och flaggfotboll.


Damernas SM-final i flaggfotboll
spelas under Idrottens Dag i Hagaparken
söndagen den 10 september.

Foto: Ville Korhonen, Arlanda Jets

Helena Lindeen, styrelseledamot i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, är både ”mamma” till och projektledare för satsningen, som även engagerar Stockholm Mean Machines och Djurgårdens ungdomssektioner.

– Jag fick idén efter att ha gått en utbildning i SISU:s regi om unga inom idrotten. Idrottens Dag är perfekt för att visa upp vår idrott i ett eget område, och att få unga att prova på flaggfotboll som de sedan kan fortsätta med i skolan. När jag sedan satt på sista gruppspelet inför SM-finalen i flaggfotboll för herrar, i Uppsala, och funderade över var vi ska lägga SM-finalen för damer slog det mig: ”Under Idrottens Dag, förstås!”, berättar Helena Lindeen.

Parkeringen från tidigare år vid ingången är omgjord till spelplan. Cirka 30 000 personer förväntas besöka Hagaparken under Idrottens Dag.

– Kan vi bara locka en procent av besökarna att stanna och titta på damernas final är det bra, säger Erika Wiman Snäll, ansvarig för flaggfotbollen i Svenska Amerikansk Fotbollförbundets styrelse.

Gruppspel i Eskilstuna
Gruppspel sker i Eskilstuna lördagen den 9 september, där även bronsmatchen avgörs. Åtta lag har visat intresse för att delta. De två finallagen gör sedan upp om SM-guldet i Hagaparken på söndagen, en match som streamas live.

– Flaggfotboll för damer är på frammarsch. Hittills är det mest spelare från tacklingsfotbollen som dubblerar och även spelar flaggfotboll, men nu märker vi att det är fler och fler som söker sig direkt till flaggfotbollen – precis samma utveckling som för herrarna. Eskilstuna Sharks är ett sådant lag. Det ska bli intressant att se hur de står sig gentemot de övriga lagen där de flesta spelarna kommer från tacklingsfotbollen, säger Erika Wiman Snäll och förklarar varför flaggfotboll är en bra idrott för tjejer:

– Den är snabb, fysiskt och mentalt utmanande, och kräver skalle och strategi!

Även i Norrland genomförs Idrottens Dag samma helg som i Hagaparken: i Piteå på lördagen och i Luleå på söndagen. Luleå Eskimos genomför ”prova-på”-aktiviteter båda dagarna.


Flaggfotboll damer växer med spelare både
från tacklingsfotbollen och de som kommer
direkt in i flaggfotbollen.

Foto: Tore Lindvall