Flaggfotbollen på frammarsch

Nu börjar det dra ihop sig till SM-slutspel i flaggfotboll. I Uppsala i helgen spelas den sista cupen före slutspelet, som avgörs under SM-veckan i Borås.

Favoriter till SM-guldet är Uppsala 86ers som är Svenska Mästare 2015 och 2016.

– Vi är samspelta, vi är erfarna och vi jobbar ständigt på att utveckla vårt spel. Det måste vi eftersom vi är favoriter och alla vill vinna över oss, förklarar Erik Lagerström, en av alla spelare med landslagsmeriter i 86ers – i Eriks fall så långt tillbaka som hösten 2013 – samt även coach för laget.

Erik Lagerström, landslagsmeriterad flaggfotbollspelare i de två senaste årens Svenska Mästare: Uppsala 86ers.

Flaggfotboll är en variant av amerikansk fotboll. Istället för elva spelare i vardera lag är det fem. Inga tacklingar är tillåtna, istället får man rycka en flagga ur midjebältet på bollbäraren.

Lika men ändå olika
Även om inte tacklingar är tillåtna förekommer kroppskontakt. Speltiden är dessutom annorlunda, 2×20 minuter istället för 4×12 för amerikansk fotboll.

– Att jämföra flaggfotboll med amerikansk fotboll är som att jämföra innebandy med ishockey där flaggfotboll är innebandy. Sporterna påminner om varandra, men är ändå egna, förklarar Erik Lagerström.

Flaggfotboll växer i Sverige inom ramen för Svenska Amerikansk Fotbollförbundet. SM-serien som spelas i cupspel vid fyra olika tillfällen under maj och juni, har växt från fyra till sju lag de senaste tre åren.

Mixade lag
Där det saknas damlag spelar damerna med i herrlagen, vilket reglerna tillåter.

– Flera av de större klubbarna i amerikansk fotboll i Sverige som har visat intresse för att starta flaggfotbollslag för herrar, bland annat Limhamn Griffins och Carlstad Crusaders. Det är bra, för det får flaggfotboll att fortsätta växa, säger Erik Lagerström.

Sex lag deltar i helgens SM-cup i Uppsala som avgörs på Fyrisfjäderns IP: Uppsala 86ers, Ale Brewers (Göteborg), Eskilstuna Sharks, Avesta Bisons, Carlberg Cavalliers och Norrköping Monarchs. Lagen delas in i två trelagsgrupper.

Uppsala leder SM-serien före Eskilstuna, Ale Brewers och Norrköping.

Alla som deltagit i minst två av fyra cuper tar sig till slutspel. Serien är seedningsgrundade inför slutspelet som äger rum 1 juli under SM-veckan i Borås.

Borås Rhinos som är lokal arrangör har en friplats men seedas lägst.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.