Svenska domare på plats under Champions Bowl

Champions Bowl är en internationell flaggfotbollsturnering som detta år spelas i Kroatien den 7-9 oktober. Från Sverige kommer två svenska flaggfotbollsdomare att finnas på plats tillsammans med domare från andra europeiska länder.

Christoffer Lindström både spelar och dömer flaggfotboll. Han har representerat flaggfotbollslandslaget under EM i Israel 2019, och började under 2020 att döma flaggfotboll. Till helgen kommer han, tillsammans med Markus Agebrink, att döma flaggfotbollsturneringen Champions Bowl i Kroatien.

SWE3 Flaggfotboll passade på att ställa några frågor till Christoffer innan han åkte ner till turneringen.

Är detta din första internationella turnering du?

– Faktiskt inte! Jag var med och dömde under Dorado Bowl i april. Sedan så fick jag också döma herrarnas final i Sportmonda Bowl i Danmark i maj, även om jag primärt var spelare under den turneringen. Så det här är väl officiellt mitt andra internationella domaruppdrag.

Vad vet du om turneringen, har du spelat eller dömt den tidigare?

– Champions Bowl är en turnering där de bästa klubblagen i Europa gör upp om vem som är bäst! Lagen som är där blir inbjudna efter att ha fått topplacering i sina inhemska ligor, så jag förväntar mig riktigt högt tempo! Jag kommer att behöva hålla fokuset på topp då jag tror att det kommer vara ett mycket högre tempo än vad jag är van vid! Jag har varken spelat eller dömt den tidigare.

Du och Markus ”Age” Agebrink kommer att vara de två svenska domarna på plats. Kommer ni att döma i samma domarteam?

– Det är i alla fall mitt önskemål, men än så vet vi inte hur teamen kommer att se ut. Det är alltid tryggt att ha någon som man känner vid sin sida. Sen så hjälper det såklart att Age är extremt rutinerad. Han är väldigt respekterad internationellt, och var bland annat betrodd domarschemat i Dorado Bowl, alla lyssnar verkligen på honom.

Hur kommer domarteamen se ut, dela ni på huvuddomaruppdraget?

– Vet inte än faktiskt, men förmodligen! Det är inte tillräckligt många dedikerade domare på plats utan planen är att det ska finnas en dedikerad huvuddomare per plan och sen så ska de andra stötta upp eller vila.

Det är spelare från turneringen som tar de andra domarplatserna under gruppspelen (1-2 dedikerade domare, 2-3 spelare från andra lag som hjälper till). Slutspelen så kommer det enbart att vara dedikerade domare.

Under Dorado Bowl så var Age primärt huvuddomare och jag var siddomare med matchklockan (egentligen har fältdomaren den, men under den turneringen ville vi att de dedikerade domarna skulle ha den). Jag antar att det blir liknande upplägg även under Champions Bowl. Annars så trivs jag bäst som linjedomare!

Vet ni vilka matcher ni kommer att få döma?

– Det vet jag inte än!

Vad ser du mest fram mot med att döma denna turnering?

– Att känna på internationellt spel och få med mig massor av erfarenhet hem till Sverige. Både som domare och spelare. Kontaktnätet ska man inte heller underskatta!

Stream till Champions Bowl

För dig som inte kommer att vara på plats i Kroatien finns det möjlighet att se och följa turneringen via stream, som du hittar via denna länk: https://www.youtube.com/playlist?list=PLkFtJIzhlkY0apd5cJxw6dSovfqcTQsn4