Uppsala 86ers till Champions Bowl

Till helgen, 7-9 oktober, spelas flaggfotbollsturneringen Champions Bowl i Kroatien. Till turneringen bjuds ligamästarna från flertalet nationer in för att tävla om guldet. Från Sverige kommer både SM-seriens vinnarlag på dam- och herrsidan – Uppsala 86ers och Arlanda Jets – att delta.

Vi tog pulsen på Uppsala 86ers och frågade Erik ”Squide” Lagerstöm hur de har laddat upp inför denna prestigefyllda flaggfotbollsturnering.

Erik, hur har ni förberett er inför Champions Bowl?

– Med SM-finalen i ryggen kommer vi under dessa två veckor att fokusera på att titta matchfilm på vår initiala grupp. Blir en hel del scout-team på träningarna nu för att se till att vi är redo.

Har ni som lag spelat i denna turnering tidigare?

– Vi deltog förra året och avslutade dag ett med fyra vinster och ingen förlust, vi hoppas kunna göra en repris av den dagen i år. Tyvärr under första matchen på andra dagen skadade sig vår QB Philip Smith, vilket gjorde att våra chanser minimerades markant och vi avslutade turneringen med 5 vinster och 4 förluster, vilket konstigt nog landade oss en 14:e plats av 16 lag.

Vilka lag får vara med och spela Champions Bowl?

– Champions Bowl är uppbyggd på att vinnarna från varje nation blir inbjudna till turneringen. Efter att de lagen accepterat sin inbjudan och om det finns platser kvar, bjuder organisationen in lag från de nationer man anser ha en hög nivå.

Har ni ändrat något i strategin från SM-serien?

– Vår offensiva spelstil i Sverige och Danmark som spelar väldigt snarlikt, är svår för europeiska lag att stoppa. Däremot vet jag att vi har fått en hel del mer respekt internationellt och skulle inte bli förvånad om lag har kollat matchfilm på oss. Defensivt måste vi se upp då t.ex. Tyskland spelar väldigt horisontellt, och Black Birds från Schweiz gillar mycket dubbel QB, vilket vi inte är supervana vid i Sverige. Där gäller det att vi kollat matchfilm ordentligt och är väldigt flexibla under match för få stopp och vinna matcher.

Vilka lag/länder kommer ni att möta?

– I den initiala gruppen möter vi Arona 86ers som är italienska mästarna, Sphinx som är franska mästarna och Cardiff Hurricanes som är mästare från Wales. Det blir en tuff grupp, men vi hoppas kunna vinna den. Vidare i turneringen är det lag från Tyskland, Kroatien, England, Slovenien, Serbien, Danmark och Spanien.

Känner ni till några av lagen som ska till CB?

– Skulle säga att det är ett eller två lag som deltar i Champions Bowl som vi inte sett tidigare, i övrigt så känner vi till alla väl. Efter att ha varit på flera internationella turneringar skapar man flera vänskaper mellan lagen, och flera av dessa spelare som kommer till Champions Bowl träffar man även i de internationella mästerskapen. Så det blir alltid en liten ”family reunion” under dessa turneringar, vilket är toppenkul!

Vilka förväntningar har ni på helgen?

– Vi har nog inga förväntningar, mer att vi åker dit och representerar Sverige till det bästa vi kan och gör er där hemma stolta. Vi har i nästan varje internationell turnering vi deltagit i missat slutspel på målsnöre (Poängskillnad, inbördes möten och förlorat mot mästarna i slutändan) för att sedan ta den bäst möjliga placeringen vilket är en 9:e plats. Så ett osagt mål vi alla har i bakhuvudet är att ta oss till slutspel.

Se matcherna live via stream

För dig som inte kommer att vara på plats i Kroatien finns det möjlighet att se och följa turneringen via stream, som du hittar via denna länk. Uppsala 86ers kommer även att uppdatera på deras sociala medier med jämna mellanrum, @uppsala86ers på instagram och Uppsala 86ers Flaggfotbollslag på Facebook.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.