SM-guld i flaggfotboll damer till Arlanda

Arlanda Jets damer försvarade sitt SM-guld i flaggfotboll efter seger över Djurgården med 21-13. Bronset togs av Eskilstuna Sharks.

September-solen sken stark över Hagaparken i Stockholm/Solna när det var dags för SM-finalspel i flaggfotboll för damer – en del av evenemanget Hagadagen som lockade totalt 40 000 besökare.

I finalen kopplade Djurgården greppet och ledde i halvtid med 13-0.

I andra halvlek kom de regerande mästarna Arlanda Jets ut som ett nytt lag och vände till seger 21-13.

– Vi sade till varandra att alla skulle göra sitt jobb och framför allt hålla i bollen. Vi tappade många bollar i första halvlek, säger Arlanda Jets head coach, Ville Korhonen.

SM-guld flaggfotboll damer 2017: Arlanda Jets

Framför allt fungerade samarbetet mellan quarterback Marianne Gimhag och Linda Johansson, lån från Carlstad Crusaders amerikanska damfotbollslag, som med sin touchdown åtta minuter före slutet såg till att Arlanda gick upp i ledning för första gången, 14-13 – en ledning som Jets höll matchen ut.

Djurgårdens head coach Erik Sigvardsson lyfte också fram Linda Johansson som den avgörande skillnaden mellan lagen:

– Jag tycker faktiskt att vi är ett bättre lag än Arlanda, men nummer sex (Linda Johansson) dominerade i dag. Sex av sju spelare i vårt lag spelade flaggfotbollsturnering för första gången nu i helgen. Vi ska försöka få till mer kontinuerlig träning fram över, så får vi komma igen nästa säsong.

Före finalmatchen avgjordes bronsmatchen mellan Eskilstuna Sharks och Stockholm Mean Machines. Eskilstuna Sharks är ett rent flaggfotbollslag, tillika ett samarbete mellan Eskilstuna Sharks och Avesta Bisons.

– Vi har tränat ihop en gång. Avesta-tjejerna har bara spelat flaggfotboll i sex veckor, berättar Tom Andersson, en av coacherna i det sammansatta laget och till vardags coach i Avesta Bisons flaggfotboll såväl damer som herrar.

Av orutinen märktes inget. 19-7 skrevs segersiffrorna till.

– Vi har prioriterat grunderna i spelet och att sträva mot samma mål. Det lyckades vi bra med i dag. Vi får se vad som händer med det här laget, om det fortsätter som ett lag, eller inte, säger Andreas Hellström, det sammansatta lagets andre coach och till vardags coach i Eskilstuna Sharks flaggfotbollslag.

SM-brons flaggfotboll damer 2017: Eskilstuna Sharks

Erika Wiman Snäll är ansvarig för flaggfotbollen i Svenska Amerikansk Fotbollförbundets styrelse. Hon ser ljust på flaggfotbollens framtid:

– I förra årets SM-slutspel var det tre lag som spelade mot varandra – Arlanda Jets, Djurgården och Stockholm Mean Machines. I år var det ytterligare två lag. Det är klart att det är utvecklande när det blir fler lag och därmed fler matcher. Jag vet att fler föreningar är på gång att starta lag i flaggfotboll för damer.

– Vi vill passa på och tacka Ulf Jernberg, Solna Stad, Kultur- och fritidsförvaltningen, Per Gylfe samt Kungl. Djurgårdens förv. Utan dom hade detta inte fungerat.