Dubbel flaggseger för Sverige i historiska Finnkamper

När det för första gången någonsin spelades Finnkamper i flaggfotboll blev det Sverige som stod som segrare både på herr- och damsidan: 40-26 respektive 29-6 skrevs segersiffrorna till. Finland får dock chans till revansch redan imorgon förmiddag då lagen möts igen.

Det var herrarna som var först ut när det för första gången skulle spelas Finnkamp i flaggfotboll på MUP Stadium i Vantaa utanför Helsingfors. Och inledningsvis följdes de två länderna åt på resultattavlan, och i halvlek var ställningen helt jämn, 20-20.

Om den första halvleken bjöd på riktigt fin flaggfotboll med många långa spel och mycket poäng, bjöd den andra istället på mängder med av flaggor vilket gjorde att spelat inte blir fullt lika njutbart att betrakta från sidlinjen. Men ju längre matchen gick blev det tydligare att Sverige var det bättre laget och de blågula tog över allt mer.

Philip Smith och särskilt Ludwig Andersson, Sveriges MVP i matchen, visade vägen i det offensiva spelet, medan Linus Hagvall som QB fick fram hela 15 av 18 passningar för 226 yards och 6 TD:s.

40-26 i svensk favör visade poängtavlan när herrmatchen var över och det var dags för damerna att göra sin Finnkamps-premiär. Och i den var Sverige helt överlägsen. Finskorna fick förvisso göra en touchdown i den andra halvleken, men annars var det Sverige som visade vägen matchen igenom.

QB Marianne Gimhag, som utsågs till Sveriges bästa spelare i matchen, fick fram 18 av 35 passningar för 222 yards och 3 TD:s, varav flest bollar gick fram till Emma Jonsson – 8 mottagningar för 95 yards. Sveriges TD:s i matchen gjordes dock av Anna Persson, Sabina Rydberg, Regina Gyarmati och Jenny Hellström som alla hade en vardera.

Redan imorgon söndag är det dags för nya finnkamper och chansen för Finland att få revansch- damernas match startar redan kl. 08.30 lokal tid (07.30 svensk tid) och herrarnas andra match startar kl. 09.45 lokal tid (08.45 i Sverige).