Uppsala 86ers: ”snabba på att korrigera mot det vi möter”

Uppsala 86ers deltar sedan många år tillbaka i Elite-divisionen på Sportmonda Bowl. Med både rutinerade landslagsspelare och nya spelare och QB i laget ser de helgens flaggturnering som en bra rivstart på säsongen.

– Sportmonda är en enormt bra nivåsättare för året, se vart man är och vart man behöver utvecklas. Det är också ett sätt att undvika skapandet av dåliga vanor som kanske fungerar mot svagare lag i Leisure-divisionen, men som i Elite-divisionen inte fungerar alls. Sen är det ett otroligt bra turneringsupplägg och man möter många olika spelstilar från olika länder, berättar Erik Lagerström, spelande coach i Uppsala 86ers, och fortsätter sedan: Men ja, det är ju nära och kostar inte så mycket – det är ju alltid en avgörande faktor. 

– Tempot i alla delar av matcherna är högre än vad vi i Sverige håller, samt att lagen internationellt som kommer till dessa turneringar ofta är väldigt samspelta och rutinerade som lag. Sportmondas elitdivision är nog den bästa turneringen när det kommer till lagens kvalitet överlag, så det är en riktigt hög lägsta nivå, säger Sundiata Owens, även han spelande coach i 86ers.

Har ni gjort några speciella förberedelser för att möta motståndet i Danmark?
– Vi har inte gjort några speciella förberedelser. Vi har en helt ny offensiv playbook samt en ny QB för i år. Det blir spännande att se hur laget mäter sig mot motståndet i Sportmonda.

Blir detta era första matcher för i år?
– I slutet på februari bjöd vi in SMM och Shark för träningsmatcher, vilket var lärorikt och en bra start för året. Det gav oss möjlighet att göra viktiga korrigeringar inför Sportmonda. Vi har även haft många spelare som deltagit på HFL- och DFL-läger (herr- och damlandslaget i flaggfotboll), samt varit och spelat King Bowl med Swedish Moose. Just nu slipar vi på de sista detaljerna dessa kommande veckor.

Hur känns lagkemin inför turneringen?
– Den känns otroligt bra! Vi har alltid roligt på träningar och även utanför träningarna, men vi har även förmågan att ”flip the switch” och ha full fokus när det gäller.

Hur ser ni på era chanser i turneringen?
– Det är en riktigt svår grupp med europamästare, ett av USAs bästa lag, franska landslaget etc. Med flera nya i laget och en ny QB är detta en bra rivstart för att skapa kemi och utvecklas som lag, sen får vi se vad resultatet blir.

Vilka är de största utmaningarna ni förväntar er att möta under Sportmonda?
– Favoriten i repris är Allrod Armadillos i öppningsmatchen och med vår tur så blir den även streamad i år igen. Sen ska det bli spännande att möta TC United. Har de med sina bästa spelare är det flera av dem som är aktuella i USAs extended 18-manna roster till VM.

Finns det några specifika lag eller spelare ni ser som era största konkurrenter?
– Många nya lag och våra vanliga rivaler i Munich Spatzen är inte med i år. London Smoke brukar vi också spela väldigt jämnt mot men de är just nu i andra gruppen. Sen är det ju självklart att Saints är de sanna rivalerna.

Vad är era främsta styrkor som lag, och hur hoppas ni kunna utnyttja dem under turneringen?
– Vi har en del rutin i laget som jag känner är vår styrka. Vi är även snabba på att korrigera mot det vi möter, dock kräver Sportmondas format att man korrigerar snabbare än i vanliga matcher men jag tror vi har en fördel där med våra erfarenheter. Vi har också både defensivt och offensivt ett lag fullt av spelare som är aktuella i både HFL och DFL.

Vilka är era mål och förväntningar för denna turnering?
– Improve – Vi strävar alltid efter att bli bättre, och det finns ingen bättre plats än på Sportmonda.

För mer information om turneringen, kika in på deras hemsida sportmondabowl.dk/.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.