Swedish Moose: ”formatet är en riktigt spännande utmaning”

Swedish Moose är ett mixat lag med spelare från flera av Sveriges framgångsrika flaggfotbollslag. De kommer till helgen, 18-19 maj, att spela turneringen Sportmonda Bowl i Danmark i divisionen co-ed.

– Co-ed innebär en väldig skillnad från vanliga matcher. Hur lagen taktiskt kommer anpassa sig till formatet vet jag inte. Sen är det skillnad på hur olika länder väljer att spela. Offensivt lever exempelvis amerikanerna, tyskarna, spanjorerna och vi svenskar i väldigt olika skolor. Som följd är det omfattande skillnad i hur de väljer att lösa problem, berättar Sundiata Owens, som till helgen är en av de spelare som kommer att spela i Swedish Moose.

Sundiata, som annars spelar i Uppsala 86:ers, kommer tillsammans med herr- och damspelare från Nässjö Saints, Arlanda Jets, Eskilstuna Sharks och Göteborg Marvels att spela co-ed-divisionen i helgens stora flaggfotbollsturnering i Köpenhamn.

– Det är vår första riktiga co-ed turnering, och vi har aldrig sett något av de andra lagen spela co-ed, så det finns inte så mycket att jobba med.

Vad är era främsta styrkor som lag?
– Laget består egentligen bara av landslagsspelare så det är en stark trupp. Sen har vi ju ett ace i att vi har flera spelare som har fina QB egenskaper kombinerat med grymma WR egenskaper. Tror att vi kan generera flera bra match ups, bara genom att få rörelse på individer.

Ni var precis i väg på en turnering, berätta – hur gick det?
– Vi kom precis hem från Europas största flaggfotbollsturnering – King Bowl. 48 lag ställde upp i men/mixdivisionen och vi slutade på en 8:e plats. Det var ett mycket snöpligt slut i vårt steg mot semifinalen mot turneringstvåan Valencia Firebats, där vi upplevde oss själva som det bättre laget. Hade vi haft en halv yard till på vår sida hade en semifinal varit vår.

Tar ni med er något från den turneringen till Sportmonda Bowl?
– Som alltid i dessa turneringar handlar det om att göra justeringar omedelbart. Det finns inga drives där man får tid att lista ut vad som sker, därför krävs tydlig kommunikation och analys av vad som fungerar och vad som förväntas, särskilt mot de bästa lagen i Europa.

Hur känns lagkemin inför turneringen?
Den känns bra. Det är alltid lite speciellt när spelare som inte spelar tillsammans och ev. spelar mot varandra under dagen, ska gå samman och spela tillsammans på kvällen. Det verkar dock som att alla ser fram emot detta med väldigt stort engagemang.

Hur ser ni på era chanser i turneringen?
– I och med att det är co-ed så är det svårt att säga något om det. Vi vet dock att vi hamnat i en grupp med familjen Klever och vänner. Så gissningsvis möter vi en kombination av tyska dam- och herrlandslagsspelare med inslag av brittiska damlandslaget. Ska vi ha en chans där behöver vi spela på vår absoluta topp!

Vilka är de största utmaningarna ni förväntar er att möta under turneringen?
– Blir kanske mindre kul att hela tiden hänvisa till att det är co-ed men det innebär i praktiken mer än bara att damer och herrar spelar tillsammans, det innebär också regeländringar som påverkar både speldesign, val av spel och taktik. Så formatet är en riktigt spännande utmaning. Sen tror jag att många av herrspelarna har lite revange att utmäta mot de tyska landslagsspelarna.

Finns det några specifika lag eller spelare ni ser som era största konkurrenter?
– Tyskarna har jag redan nämnt men utöver det vore det spännande att få möta amerikanerna i TC United om vi tar oss vidare från gruppen.

Vilka är era mål och förväntningar för denna turnering?
Målet är en medalj. Eftersom vi vet så lite om de olika lagen är det dock svårt att säga vad som är en rimlig förväntning.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.