Skandinaviens största flaggturnering Sportmonda

Till helgen spelas flaggturneringen Sportmonda i Köpenhamn, Danmark, där 44 europeiska lag deltar. Från Sverige kommer ett flertal lag att delta på både herr- och damsidan.

Turneringen delas upp i tre divisioner; dam, leisure/mix och elite. I dam-divisionen deltar åtta lag och den spelas med en grupp. Leisure/mix består av 20 lag som spelas i fyra grupper om fem lag. I elite-divisionen spelar 16 lag i två grupper om åtta lag.

Från Sverige kommer flera lag att spela i både dam-, elite- samt leisure-divisionen. För flera av lagen är det inte heller första gången de spelar denna flaggturnering. SWE3 har tagit tempen på några av lagen för att höra hur de känner inför stundande turnering.

”Tävla mot flera utav topplagen i Europa”

Uppsala 86ers deltar som lag för tredje gången i Elite-divisionen (grupp ”Elite A”) på Sportmonda. De har sedan december förberett sig för årets säsong, och har fyra nya spelare i laget. Erik Lagerström från 86ers berättar:

– Vi har som mål att vinna så många matcher som möjligt. Denna turnering blir som vanligt en turnering för oss att bli varma i kläderna inför säsongen. Vi ser fram mot att tävla mot flera utav topplagen i Europa.

Är det något lag ni ser speciellt fram mot att möta?

– Det är alltid kul att få rematches med lag som man tidigare spelat mot internationellt!

”Uppleva flaggfotboll”

Eskilstuna Sharks åker för fjärde året till Sportmonda och Mikael Andersson som spelar i Sharks ser fram mot att få spela och uppleva flaggfotbollen på plats i Danmark. Han fortsätter med att säga:

– Försäsongen är som för alla lag en lång väntan på seriestart men förhoppningsvis kommer vi igång som vi ska i år. Det är alltid kul att möta danska lag men förhoppningsvis kan vi möta lite andra lag också från andra länder. Personligen vill jag spela mot Valby Royals igen.

Eskilstuna Sharks kommer att spela i Leisure-divisionen, och spelar i grupp ”Leisure E”.

”Bygga stämningen inom gruppen”

Göteborg Marvels har deltagit i turneringen de två senaste åren, och förra året tog de hem segern i Leisure-divisionen. Även i år kommer de att spela i Leisure, grupp Leisure F.

Simon Hornestedt från Marvels beskriver deras försäsongen som bra, de har haft ett antal spelare som deltagit på landslagsläger och ett relativt stadigt antal spelare på träningarna.

– Vi har några potentiella nyförvärv som kanske kommer spela under SM-säsongen med oss, men ingen av dem kommer tyvärr att kunna följa med till helgens turnering. Men vi ser oerhört mycket fram emot att få lira mot lite nya motstånd och att få bygga stämningen inom gruppen och sporten. Utöver det så ser man ju alltid framemot att få spela så många drives som möjligt, säger Hornestedt, och fortsätter:

– Vi siktar på att åka till Danmark för att komma in i matchtempo inför säsongen och att ha en grymt bra helg tillsammans med teambuilding och en massa flaggfotboll, det bästa vi vet.

”Väldigt roligt att få spela mot ett mer internationellt motstånd”

I dam-divisionen på Sportmonda kommer Arlanda Jets och Nässjö Saints att delta. Arlanda Jets har inte som lag deltagit tidigare, men däremot så har flertalet spelare deltagit med ett mixat lag tidigare år, och några spelare har även varit med och spelat på herrsidan.

Anna ”Pinky” Brolin berättar att de som lag inte riktigt har haft en försäsong ännu.

– Men vi spelade en turnering i Cambrils, Spanien, i mars där vi slutade på en fjärde plats. Det spelades många bra matcher och det var väldigt roligt att få spela mot ett mer internationellt motstånd! 
Vi har även en ny rekrytering, Kristin Salmi, som kommer att spela sin första match i flaggfotboll nu till helgen. Hon har varit med och spelat en (1) match i amerikansk fotboll och det gick galant, så jag ser fram emot att se henne på planen nu till helgen, säger Brolin.

Livestream av matcher

Flera av matcherna kommer att sändas live, och länkarna till turneringens två dagar hittas nedan. Även schema för turneringen är publicerat, vilket du hittar på Sportmondas hemsida.

Stream lördag https://www.youtube.com/watch?v=4YBO-8UvqKQ

Stream söndag https://www.youtube.com/watch?v=fEMHEwAaJM4

Mer information om turneringen hittas på hemsidan http://sportmondabowl.dk/

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.