Integration med hjälp av flaggfotboll

Det började som en idé att få ihop ett flaggfotbollslag men gick snabbt över till en integrationssatsning som betyder mycket för spelare, ledare och samhället Avesta: Avesta Bisons. Nu ska satsningen bli en kortare film.

Barndomskamraterna i Avesta, Tommy Wrede och Tom Andersson, har både en bakgrund inom amerikansk fotboll.

2015 spånade de på idén om att starta ett flaggfotbollslag i Avesta. Utmaningen infann sig direkt. Tommy Wrede berättar:

– De flesta som håller på med idrott har ju hållit på ett tag, gillar den och byter inte idrott hur som helst. Hur skulle vi få tag i spelare?

Efter en stunds resonerande konstaterade barndomsvännerna att det lättaste sättet var att vända sig till de nyanlända. Avesta kommun är en av de kommuner som tagit emot flest nyanlända de senaste åren i förhållande till sin folkmängd.

Intresset var lite trevande i början men har tagit sig efter hand. I dag är ett 30-tal spelare aktiva. De flesta kommer från Syrien och Eritrea, men här finns också andra nationaliteter samt spelare födda och uppvuxna i Avesta. Mest killar, men även ett par tjejer. Fler önskas.

– Efter att ha gjort allt har vi tagit fem kliv tillbaka och låtit spelare i laget kliva fram och ta ansvar istället. En förening kan inte hänga på en eller två personer, fler behöver hjälpa till, förklarar Tom Andersson.

En av dem är Jad Shahda, 20, från Syrien. Han kom till Sverige och Avesta med sin familj 2014. Nu pratar han flytande svenska – till och med på lite dalmål.

– Flaggfotbollen betyder nästan allt för mig. Det är här jag har mina kompisar, det är här jag lär mig disciplin och om livet. Laget har också varit bra för min utveckling av svenska språket. Regeln på träning och matcher är att prata svenska. Det har jag lärt mig mycket på, berättar Jad Shahd som leder träningen denna söndag då Idrottens Krafts filmteam är och hälsar på med Hector Valeria som nyfiken ambassadör.

Hector är till vardags fotbollstränare för Solväders FC i Biskopsgården i Göteborg. Nu är han ute på turné i Sverige – från Malmö i söder till Skellefteå i norr – för att se vad tio idrottsföreningar i lika många olika idrotter gör för att inkludera människor och därmed motverka utanförskap.

Tommy Wrede skiner upp när han berättar om sitt bästa minne med laget.

– Det var när vi tog vår första seger, andra året vi spelade. Det var på hemmaplan, inför hemmapublik. Vi hade fått så mycket stryk i all matcherna innan – och äntligen vann vi. Spelarna kunde knappt fatta det, vi hoppade och kramades. Det var en fantastisk känsla!

Tom Andersson är lite mer eftertänksam när han ”letar i arkivet”:

– Det bästa för mig har varit alla samtalen med Tommy efter träningar och matcher där vi har resonerat kring vad som fungerar, vad som kan fungera bättre och hur vi kan ta laget vidare. Vi har kommit mycket längre än vi trodde vi skulle göra när vi började – och vi lär oss nya saker hela tiden.

Laget har en stor betydelse även för samhället. Tommy Wrede:

– Avesta Bisons betyder gemenskap för Avesta. Att vi visar att vi kan göra saker tillsammans, både nya och ”gamla” svenskar.

Josef Nguzo, ansvarig för inkluderingsfrågan i Svenska Amerikansk Fotbollförbundets styrelse, säger om Avesta Bisons:

– Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Det är Avesta Bisons ett mycket bra exempel på. Både Tommy och Tom lägger ned ett fantastiskt arbete och har påverkat de här individerna när det gäller deras välmående, såväl fysiskt som psykiskt. Det är en enorm press att vänta på om man får stanna, eller inte. Det här laget avlastar en del av den pressen.

– Jag är stolt att vara associerad till en idrott och ett lag som arbetar med att inkludera alla människor i samhället med hjälp av flaggfotboll.

Filmen om Avesta Bisons visas på Folkspels sida Årets Eldsjäl på Expressen.se i mellandagarna – och läggs även upp här på Amerikanskfotboll.com.

Text och bild: Thomas Björn, Idrottens Kraft

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.