Fem svenska spelare till Big Bowl

I helgen spelas Europas största flaggfotbollsturnering Big Bowl i Walldorf, Tyskland. Fem svenska spelare kommer att spela turneringen utlånade från sina klubblag.

Big Bowls herr/mix-division

I herr/mix-divisionen deltar 46 lag uppdelade i åtta grupper. Sundiata Owens, som till vardags spelar med Uppsala 86ers kommer till helgen att byta matchtröjan till Londons Rebels. SWE3 ställde några frågor till honom inför helgen.

Har du spelat Big Bowl tidigare?
– Det är första året jag åker. Sedan mitt andra år har jag velat åka på just Big Bowl, men har haft så dåligt omdöme att jag valt att gifta mig så det krockar. Men nu, år 7, är det äntligen dags!

Vilket lag kommer du att spela med?
– Jag ska spela med London Rebels, de har vunnit brittiska ligan 2013 och 2016. Många känner säkert igen spelarna Kenny och Phoebe från UK Dukes som de driver.

Känner du till några av de lag ni ska möta edan tidigare?
– Det är många nya lag för mig. De jag har mest erfarenhet av att möta är Hague Hyenas, som är 90% av Holländska landslaget. Vi har historiskt ett bra resultat mot dem med svenska landslaget/86ers men de har nästan alltid lyckats placera sig bättre än oss i turneringar. Altantic Devils har en del spelare som spelar i spanska landslaget och i samlingslaget Spaniards som jag känner. Resten av lagen är helt nya för mig, vilket är otroligt roligt!

Vad ser du mest fram mot med helgen?
– Det jag ser mest framemot är stämningen och känslan. Detta är den största turneringen jag någonsin varit på och det ska bli så sjukt roligt att få träffa alla gamla och nya vänner i flaggvärlden. Sen är det ju alltid spännande att åka med ett nytt lag, alla lag har så otroligt olika internkultur. Finns alltid något att hämta med sig hem.

Kan man se någon av era matcher hemifrån Sverige?
– Vi spelar på plan 1, alltså stream, lördagen 13:30 så om man vill se mig göra poäng är man alltid välkommen, #StayHumble. Annars tänkte jag försöka lägga upp lite roligt content på mig IG – så check that out – @sundiata24.

Big Bowls dam-division

Dam-divisionen består av 15 lag uppdelat på tre grupper. Lagen kommer från både Europa men även USA. Ett av lagen är det internationellt sammansatta Black Widows, där fyra svenska damspelare kommer att spela tillsammans med spelare från Finland, Storbritannien och Ukraina. Andrew Gambrills startade Black Widows för att ge fler tjejer möjlighet att spela flaggfotboll i Storbritannien.

– Idag behöver vi inte Black Widows i Storbritannien då det nu finns en mängd lag i landet. Däremot är detta första gången jag styrt ihop European Free Agent Black Widows, och jag är väldigt glad för de spelare som hjälper Black Widows mot nästa steg! säger Andrew.

Evelina och Josefin Damm, som båda spelar i Uppsala 86ers herr-lag är två av de svenska spelarna som kommer att spela turneringen i Tyskland. Evelina är utsedd till Black Widows defensiva kapten, och har tagit fram lagets defensiva playbook.

Josefin, är det första året du spelar Big Bowl?
Ja, det är första året, och enbart min andra internationella turnering någonsin. Förra årets Champions Bowl var min debut.

Känner ni till några av lagen ni ska möta?
– I vår grupp har jag mött Coventry Cougars tidigare nere i Champions Bowl. Det ska bli kul med revansch. Resten är nya lag så det är superkul! berättar Evelina Damm.

– Även Firebirds och Walldorf Wanderers mötte vi under Champions Bowl, men de spelar i en annan grupp, så vi får se om man får chans att möte dem beroende på hur vi placerar oss! lägger Josefin Damm till.

Evelina, vad ser du mest fram mot?
– Jag ser mest fram emot att möta alla i laget och se vad vi kan åstadkomma även om vi aldrig spelat tillsammans. Och såklart bra flaggfotboll!

Från Stockholm Mean Machines åker Nina Lindholm och Josefina Kydönholma, som i klubben spelar med både herr- och damlaget. Josefina kommer att vara lagets spelande huvudcoach och tillsammans med Evelina Damm, DC, och Alice Briggs, OC, leda laget i helgen.

Nina, har du spelat Big Bowl tidigare?
– Nej, precis som för de andra är detta mitt första år på turneringen. Jag har däremot vetat om Big Bowl i flera år, det är ju en av Europas största turneringar, så jag har bara väntat på en chans att få åka!

Josefina, vad har du för förväntningar?
– Främst att få se och spela riktigt bra flaggfotboll på hög nivå. Men även att få chansen att spela tillsammans med Black Widows, och få ta del av flagg-tankar från andra spelare, lag och länder. Jag tror att det kommer bli riktigt lärorikt, och framförallt SÅ roligt!

Streamade matcher

Flera av helgens matcher på Big Bowl kommer att streamas. Mer information hittar du på arrangörens Facebooksida: Walldorf Wanderers.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.