”Det är något magiskt att se två nya lag möta varandra för första gången”

– En av höjdpunkterna från årets U-serie är glädjen i mötena. Har inte kunnat räkna alla high fives man både gett motståndarna och sen även fått av motståndarna, säger Christoffer Lindström, ledamot i ledningsgruppen för flaggfotboll och även spelande coach i Falkenberg Phoenix.

Årets utvecklingsserie bestod av fem lag: S:t Staffan Saviours, Falkenberg Phoenix, Ystad Rockets, Nässjö Saints och Kalmar södra. Utvecklingsserien skiljer sig från SM-serien på det viset att poängen inte räknas på inbördes möten. Lagens poäng kommer från deras placering i cupen eller cuperna som de spelat:

  • Första plats: 5
  • Andra plats: 3
  • Tredje plats: 2
  • Övriga lag: 1

– På detta vis har lagen inte samma press på sig att vaska fram spelare bara för att tvunget delta eller trilla ur hela säsongen. Det är bara att man anmäler sig till de cuperna som man har spelare till. Alla lagen har rätt att arrangera en cup. Falkenberg har varit cupvärd tre av sex cuper i år. Staffanstorp har valt att bara spela borta medan resten har arrangerat en cup var, berättar Christoffer.

Högst upp i Utvecklingsseriens tabell placerade sig Staffanstorp följt av Falkenberg, vilket även är de lag som varit med på alla cuperna denna säsong.

– Staffanstorp är värdiga vinnare eftersom de vunnit sig fram till flera cupsegrar. Det var fem lag anmälda till årets U-serie vilket är riktigt roligt! Vi räknar med sex-sju lag i vår södra serie nästa år om alla diskussioner och förberedelser går vägen, säger Christoffer och fortsätter: Vi försöker även att få till en U-serie Östra/Stockholm. Det är några SM-lag där som säger sig hade mått bra av U-lag.

Christoffer, har du några höjdpunkter från i år?
– Det är lite olika höjdpunkter beroende på perspektiv, men generellt så var det riktigt roligt att se Ystad Rockets resa från tacklingskroppsspråket till mer renodlat flaggspel. Rockets som började mer som ett kompisgäng från Ystads tidiga dagar och avslutade med lite juniorer som provade på, vilket var riktigt roligt!
Det var även roligt att åka hela vägen bort till Kalmar också och träffa dem. Det värmde lite extra i Phoenix-hjärtat eftersom vi spelade ihop under Sportmonda.
Ytterligare en höjdpunkt är att att några av lagen ställde upp med damer. Både Falkenberg, Kalmar och Nässjö hade det i år. Hoppas på fler 2024!

– Lågpunkten för mig personligen var att vi inte fick se Ystad och Kalmar på samma cup. Det är något magiskt att se två nya lag möta varandra för första gången. Hur dom känner på varandra i början och provar saker innan det börjar falla på plats. Vilket lag lyckats justera i halvlek? Hoppas att de kommer till samma cup nästa år!

Händer det något spännande nu när Utvecklingsserien är över?
– Vi kände oss inte riktigt klara med flaggfotbollen än, utan ville spela mer. Så nu sitter jag och försöker planera en mixturnering i Ystad under senhösten/vintern. Inspirationen är från Skövde Dukes Tourney med målsättning att både spela mer flaggfotboll, men även stärka gemenskapen vi har över lagen.

På vilket vis inspireras ni av Dukes-turneringen?
– Genom att spela en mixturnering behöver man inte känna någon press att dressa ett lag på minst fem spelare. De som vill spela behöver bara anmäla sig, sedan delas man in i lag tillsammans med de andra spelarna som anmält sig!
Därför passar vi även på att bjuda in spelare från nya orter så som Helsingborg, Malmö, Karlskrona, Karlshamn, Kristianstad och Halmstad. Har lite kontakter utspridda som jag kikar med, avrundar Christoffer.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.