”Vad som värderas högst i en spelare har förändrats totalt”

Sveriges dam- och herrlandslag i flaggfotboll åker i slutet av sommaren till Irland för att möta både europeiska och afrikanska landslag i det kontinentala mästerskapet som spelas den 18–21 augusti. Förberedelserna i damlaget har pågått för fullt sedan över ett år tillbaka.

Stefan ”Dansk” Nilsson har varit förbundskapten för damlandslaget i flaggfotboll i drygt tre år. I sin stab har han från start haft med sig Max Magnusson och Clara Liljebladh som ”sköter ungefär allt kring laget förutom just på planen”. Sedan hösten har även Tore Malmström och Simon Hornestedt anslutit för att coachat försvaret, och som Stefan själv utrycker sig ”gjort underverk på defense”.

Berätta lite om din bakgrund inom flaggfotboll?
– Jag har spelat med Eskilstuna Sharks sedan 2019, vilket har resulterat i två SM-silver och ungefär 34 skador, svarar Stefan och ler skämtsamt. I mars 2020 fick jag uppdraget som förbundskapten för damlandslaget. Innan dess fick jag vara med på ett hörn i den tidigare staben med start strax efter EM 2019.

Vad ser du som dina styrkor i din roll som förbundskapten?
– Jag tror en av mina styrkor är när det kommer till att se andras styrkor och potential, reflekterar Dansk och fortsätter; men vidare och viktigare är min största styrka att jag får otroligt mycket och bra hjälp från både laget, staben och alla andra som på alla möjliga sätt bidragit till DFL.

Hur har damlandslaget förberett sig inför mästerskapet?
– Inför EM har vi fått assistans ”fysmässigt” av SWE3’s Patrick Reiners, med rehab/prehab och träningsprogram med väldigt lovande resultat. Spelmässigt har vi än så länge fokuserat på att bygga vårt eget spel, dock är scoutpassen inlagda i schemat och det ska bli spännande att jämföra.

Är den slutgiltiga truppen uttagen?
– Nej, inte alls.

För inte allt för länge sedan gick IFAF (International Federation of American Football) ut med att truppen får bestå av högst 12 spelare (tidigare 15 spelare) under mästerskapet i sommar. Hur har detta påverkat dina tankar kring truppen som skall åka?
– Efter den nyheten kastade jag alla gamla anteckningar och har börjat om från början. Vad som värderas högst i en spelare har förändrats totalt och det finns inget utrymme för ”kanske”. Multiatleter har blivit väldigt mycket viktigare, det finns färre platser för ”specialister” och väldigt, väldigt lite plats för att följa med och lära/utvecklas.

Hur ser förberedelserna ut de sista månaderna innan augusti?
– Sista månaderna kommer mestadels bestå av att spela ihop truppen och få bort de sista frågetecknen.

Är det några lag/länder ni i coachstaben har spanat in extra, och vilka länder anser ni vara det tuffaste motståndet?

– Inga länder över några andra än så länge. Just nu känns det som att EM kan avgöras på dagsform även om vissa länder har mer marginaler att spela på än andra.

Är det något lag du gärna skulle vilja möta, som skulle bli en riktigt rolig match att coacha laget genom?
– I EM har jag inte letat upp några favoriter än, men globalt är det Mexiko och Japan. Mexiko är flaggskeppet för närvarande. Japan har ofta en unik spelstil i många olika idrotter och så även i flaggen.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.