Svensk flaggfotbollsdomare på plats under World Games

Markus ”Age” Agebrink är ett välkänt ansikte inom flaggfotbollen både i Sverige och internationellt. Han har dömt flaggfotboll (5 vs 5) i 12 år. Under World Games kommer Age att döma flaggfotbollsmatcher på högsta nivå, och är Crew Chief för sitt domarteam.  

Den 10-14 juli spelas World Games på Legion Field i Birmingham, Alabama i USA. World Games är, som Agebrink beskriver det; ”lite av inkörsporten till OS, det är flera grenar som varit på World Games som sen hamnat i OS. Till exempel rugby och beachvolleyboll. I år är det cirka 40 olika idrotter och runt 4000 atleter på plats.”

Att få döma fotboll på Legion Field kommer bli en upplevelse, denna anrika arena.

– Markus ”Age” Agebrink

Agebrink startade resan mot Birmingham och World Games under tisdagen den 5 juli. På samma flygplan till USA satt även svenska landslaget i innebandy, en dansgrupp från Ungern samt några tävlande från Ukraina.

Lång erfarenhet av att döma

Age har lång erfarenhet av att döma flaggfotboll, sina första matcher dömde han under SM-finalen i Karlstad redan 2010. Dock dömde han redan under 90-talet en variant av flaggfotboll där man spelar 8-manna, under Dukes Tourney.

Under 30 säsonger har han även dömt amerikansk fotboll, men avslutade 2020 sin karriär som amerikansk fotbollsdomare genom att döma SM-finalen mellan Crusaders och Black Knights. Sedan dess efter det har det varit full fokus på flaggfotbollen.

Age, har du själv spelat flaggfotboll?
– Jag har varit med på en del turneringar, sen var jag även med och spelade lite i Beach EM i Grosseto 2014.

Du har dömt både nationellt och internationellt, kan du kort berätta lite om de internationella turneringar du varit på?
– Jag har dömt i de flesta stora internationella turneringarna i Europa; Champions Bowl, Dorado Bowl (Spanien), Sportmonda Bowl (Danmark) och Flagging New Year (Storbritannien). Jag har även fått äran att vara med och döma finalerna i dessa turneringar, säger Agebrink, och fortsätter:

-Det är något visst med dessa internationella turneringar och jag hoppas att vi får till vår egen internationella turnering här i Sverige i höst. Bästa stället som jag varit på hittills är helt klart i Cambrils i Spanien. Bra omgivning bra boende och helt suveräna turneringar.”

Är det fler domare från Sverige som kommer att döma World Games?
– Jag är ensam domare från Sverige, jag är utsedd till att bli Crew Chief för mitt domarlag där jag har kollegor från Panama, Kanada och Nya Zeeland.

Vilka lag kommer att spela World Games, har du dömt några av dem förut?
– Det är dom åtta bästa från VM i Israel så bland annat USA, Mexico, Italien, Frankrike och Danmark. Jag skulle varit med och dömt på VM i Israel, men det blev ju inte så, men i princip var det tyska landslaget som mötte det franska landslaget i finalen i Dorado Bowl när jag dömde där.

Berätta, har du något ”bästa minne” ur din domarkarriär?
– Tror du får fråga mig om två veckor, bara att bli uttagen har gett ett bra minne! Jag har rätt många bra minnen, men en match som var riktigt rolig att döma var finalen i Champions Bowl 2019 mellan Coventry Cougars och Klosterneuburg Indians där allt flöt på bra och man märkte även på lagen att det var en match som var riktigt bra dömd. 

Flaggfotboll under World Games 10-14 juli

För att läsa mer info om World Games, besök gärna deras hemsida www.theworldgames.org. Flera matcher kommer även att streamas, vilket du hittar mer info om på denna länk.

SWE3 Flaggfotboll önskar Markus ”Age” Agebrink och domarteamet stort lycka till under World Games!

Markus Agebrink på plats i USA, på Legion Field i Birmingham, Alabama.