Rodrigo dömer VM i flaggfotboll

Rodrigo

Något av ett hedersuppdrag, säger Rodrigo Montesino om att bli uttagen till domare i det förestående världsmästerskapet i flaggfotboll som inleds den 8 september i Miami, USA.

Rodrigo är väl meriterad för uppgiften. För två år sedan dömde han bl a bronsmatchen när VM gick i  Italien. Detta blir hans andra VM men han har också en EM-final i flaggfotboll på meritlistan.

Svenska domare i amerikansk fotboll och i den enklare varianten flaggfotboll håller hög standard och har ett gott renommé internationellt.

Rodrigo började döma efter att ha prövat på amerikansk fotboll i gymnasiet i Malmö i slutet av 1980-talet. 2010 blev han elitdomare och året därpå internationell elitdomare. Han har också utsetts till Årets Domare av SAFF två gånger på herrsidan och fick i år ta emot motsvarande pris för sina insatser i damserien.

 

Rodrigos väg från födelselandet Chile till internationell domare har varit minst sagt brokig. Han återförenades med sina föräldrar i Sverige som 12-åring 1981. Hans pappa tvingades fly från Chile efter militärkuppen i hemlandet 1973 då den folkvalde presidenten Salvador Allende störtades. Under 17 år tvingades chilenarna leva under en brutal militärdiktatur, där tiotusentals politiker, oppositionella och fackligt aktiva torterades, mördades eller försvann. Familjemedlemmarna bodde först på olika håll i Europa och hamnade till sist i Malmö.

”Mina tidigare internationella insatser har tydligen tagits väl upp av internationella förbundet eftersom jag fått en ny inbjudan”, säger en glad Rodrigo som ger sig av över Atlanten redan nu på lördag.

Han berättar att de sammanlagt tolv VM-domarna samlas för genomgångar på Brian Piccolo Sports Park utanför Miami  på tisdag i nästa vecka.

VM i flaggfotboll spelas med fem man samtidigt på planen. Det är ingen kontaktsport och spelarna har ett bälte runt midjan med två flaggor i, som motståndarna ska försöka ta. Det är en mycket snabb sport som växer.

”Jag tror att det idag är fler länder som spelar flaggfotboll än amerikansk fotboll”, berättar Rodrigo.

I VM deltar 15 nationer och till favoriterna på herrsidan hör USA, europamästarna Danmark och Mexiko. På damsidan är Österrike, Kanada, USA och Mexiko favoriter.

Ursprungligen var det fler länder anmälda, men när turneringen med kort varsel flyttades från Bahamas till Miami var det flera nationer som inte hann få visum till USA.

Domaruppdraget sker på ideell basis, men internationella förbundet står för Rodrigos resekostnader.

Flaggfotboll växer också i Sverige och ett landslag för herrar finns. SM avgjordes under SM-veckan i Norrköping i somras.

”Tyvärr har vi inget svensk landslag med i VM. Jag hade naturligtvis önskat det, men det blir det säkert  i framtiden”, hoppas Rodrigo som i vardagslag arbetar med att hjälpa ungdomar in i studier eller in på arbetsmarknaden i ett EU-projekt som drivs gemensamt av Arbetsförmedlingen och Stockholms Stad.

Rodrigo berättar vidare att det ännu inte finns så många turneringar i flaggfotboll  i Sverige, men att en lokal liga nu är under uppstart i Stockholm.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.