Om flaggfotboll

Flaggfotboll är en fartfylld, taktisk och kontaktfri idrott. Det är en rolig sport med hög intensitet som kräver atletisk förmåga, teknik och strategi. Sporten kan spelas av både vuxna och ungdomar, tjejer och killar.

Hitta din närmsta förening

Det finns flaggfotbollföreningar runt om i Sverige. Här kan du hitta den som är närmast dig!
Hitta din förening

Börja spela

Är du nyfiken på att testa flaggfotboll?
Prova på under SWE3 Rookie Days

Se en match

Flaggfotboll i Sverige spelas under vår och höst.
Här hittar du kommande matcher

Flaggfotboll kommer ursprungligen från USA och har funnits i Sverige sedan tidigt 2000-tal. Sporten har fått ett rejält uppsving sedan det annonserades som OS-gren 2028! 

En idrott som passar många

Flaggfotboll är fartfylld, dynamisk och kontaktfri.​ Flaggfotboll erbjuder ett snabbt spel som ställer krav på smidighet och snabbhet, vilket sätter spelarnas fokus, reaktioner och positionering på plan på sin spets. Det krävs inte så många spelare för att få ihop ett lag, endast fem spelare är på planen samtidigt, vilket gör det blir enklare att starta upp en ny förening i flaggfotboll.

Spelarutrustning  är inte kostsam – endast flaggbälte och en amerikansk fotboll behövs – och du klarar dig på en mindre fotbollsplan. Ett tjugotal koner och en boll räcker för att spela och träna som lag.

Foto: Marcus Vilson
Plan och utrustning

Flaggfotboll kräver inga stora ytor utan kan spelas i inomhushallar eller i parker där man enkelt kan markera ut planen med koner för sidlinjer, baslinjer och målområde. Om man vill spela mer organiserat behövs endast en 7-mannaplan (gräs eller konstgräs). I övrigt behövs en amerikansk fotboll för att komma igång.

Vid matcher är en fullstor plan 25 yards bred och 70 yards lång (en yard är drygt 0,9 meter). Avståndet mellan mållinjerna är 50 yards med en 10 yards långt målområde i vardera ände. Det anfallande lagets speltaktik begränsas med en springspelsfri zon som sträcker sig 5 yards framför varje målområde. 

Spelarutrustningen i flaggfotboll är enkel och billig. En spelare behöver shorts/byxor utan fickor (ur säkerhetssynpunkt) samt ett flaggbälte. Tandskydd rekommenderas men är inget krav. Spelar man utomhus (gräs eller konstgräs) kan dubbskor vara lämpligt att använda och ska man spela match behövs dessutom numrerad matchtröja.

Foto: Elisabeth Olsson
Spelets gång

Flaggfotboll spelas med två lag med fem spelare var på planen samtidigt. Spelarna bär bälten kring sin midja med två avtagbara flaggremsor. Matchtiden är 2 x 20 min.

Laget som har bollen, som anfaller, har fyra försök på sig att passera mittlinjen från sin egen 5 yardslinje. Om anfallet lyckas får detta ytterligare fyra försök på sig att nå motståndarnas målområde. Det försvarande laget försökervstoppa anfallets avancemang.

Lyckas anfallet med att ta bollen till motståndarnas målområde gör laget en touchdown som ger sex poäng. Därefter får anfallet ett extra försök (extra point) att nå samma målområde igen – man de lyckas från 10 yardslinjen får de två poäng, om de lyckas från 5 yardslinjen får de ett poäng.

Om anfallet inte lyckas passera mittlinjen på sina fyra försök går bollen över till motståndarna. Detsamma gäller om anfallet lyckats nå mittlinjen på sina fyra första spelförsök men därefter inte når motståndarlagets målområde på sina fyra andra försök. Motståndarlaget börjar då från sin 5 yardslinje.

Ett spel startas när bollen förs bakåt av anfallets center. Ett spelförsök är över när en av bollbärarens en av spelarens två flaggremsor har ryckts bort av försvaret eller när bollbäraren springer utanför spelplanen, ramlat omkull, eller när en passning slår i marken.

Nästa spelförsök startar från den punkt som föregående spel avslutades vid, såvida inget regelbrott har begåtts under det nyss spelade försöket. Straffutmätning sker då genom att bollen flyttas ett visst avstånd till nackdel för det lag som gjort regelbrottet innan nästa spelförsök spelas.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.