Flaggfotboll gör comeback på Dukes Tourney

På lördag den 29 juli gör flaggfotbollen comeback på den amerikanska fotbollsturneringen Dukes Tourney i Skövde. Där har det spelats flaggfotboll två gånger tidigare. Senaste det begav sig var 2010, då med lag som Stocksund, Skövde Dukes, Vasastan och Linnestaden Little Giants.

Dukes Tourney är Nordens största turnering för amerikansk fotboll, och spelas den 28-30 juli i Skövde. Där spelar i år lag i klasserna U13, U15 och U17, och denna gång även i en mixad flaggturnering för dam- och herrspelare.

– Artur Karlsson som är ordförande i Skövde Dukes frågade mig i mars om jag kunde hjälpa till att dra lite i en turnering i flaggfotboll under Dukes Tourney. Jag har alltid velat att det skulle spelas flagg under Dukes Tourney så självklart kunde jag det, men jag har andra sysslor under själva turneringen, berättar Markus Agebrink.

Agebrink fortsätter att berätta att han efter den förfrågan, tillsamman med Christoffer Nilsson, började titta på hur de skulle kunna lägga upp en flaggturnering under Dukes Tourney.

– Vi började titta på format och om man skulle lägga upp det på en eller två dagar, fyller Christoffer i. Vi funderade först om vi skulle köra U17 alternativt U19. Sedan var det olika omständigheter som gjorde att vi inte kom till skott så vi bestämde oss för herr och dam, som nu blivit en mix.

Christoffer berättar att han gärna vill visa tacklingsföreningarna en kompletterande idrott till den amerikanska fotbollen, som också är billigare och säkrare. Tillexempel kan man rekrytera spelare in till föreningar genom att köra flaggfotboll i skolorna, för att sedan både få spelare till flaggfotboll och amerikansk fotboll.

Svalt intresse blev till mixer

Intresset var svalt från början, men efter att Sundiata Owens drog i lite kontakter fick han till en ”mixer”. Nu är det sex lag som ska kämpa om segern i årets turnering. Fem mixlag samt ett lag från Ystad Rockets.

En mixer innebär att spelare anmäler sitt intresse för att delta. Sedan fördelas de ut i olika lag, som möter de andra mixlagen i en turnering. Detta innebär att man får möjlighet att spela tillsammans med spelare från andra lag så som Uppsala 86ers, Ekilstuna Sharks, Ale Brewers och Nässjö. Alla de mixade lagen består i denna turnering av både dam- och herrspelare.

Mer flaggfotboll på Dukes Tourney i framtiden

– Jag har alltid tjatat på Lirre (Linus Jakobsson) och Artur att det återigen ska spelas flaggfotboll under Dukes Tourney, säger Age. Jag hade gärna sett ett SM-sammandrag här eller att köra SM-finalerna.

– Jag håller med Age här, flaggfotbollen behöver finnas på den största scenen för de som skulle kunna vara intresserade av flaggfotboll, utöver de som redan spelar flagg, fyller Christoffer i.

– Vi hoppas att det här är början på något som kan bli återkommande under Dukes Tourney, säger Linus Jakobsson.

– Och om det inte blir en turnering så vore det kul med ett SM-sammandrag nästa år! avrundar Dukes ordförande Artur Karlsson.

För de flaggfotbollsintresserade

För den som vill besöka Skövde och Dukes Tourney för att titta på flaggturneringen så spelas flaggfotbollen på lördag mellan 10 och 17.