Att döma flaggfotboll utomlands

Det är inte bara våra klubblags- och landslagsspelare som får chansen att åka utomlands i flaggfotbollsuppdrag. Även som domare har du chans att få se både Europa och andra delar av världen tack vare just flaggfotbollen.

Markus Agebrink, känd som ”Age” för de flesta, är nog en av de mest beresta domare vi har inom flaggfotbollen i Sverige. Första gången Markus kom i kontakt med flaggfotboll var 2010 då han följde med till VM i Ottawa som lagledare, samma år som han även kom med i flaggfotbollsutskottet.

– Totalt blev det sju år med landslaget och sex år som medlem i flaggfotbollsutskottet. Jag har även varit med och arrangerat åtta SM-slutspel i flaggfotboll, och jag var med och tog fram regler för det som är dagens beachflag i regelboken, summerar Markus Agebrink.

Kort sagt är Ages meritlista ganska lång. Allt som allt har han varit domare i 33 år (!), och dömde sin första match i flaggfotboll under SM 2010 där han även dömde sin första final som domare i flaggfotboll.

Som domare har du dömt flera turneringar utomlands. Vilka länder har du besökt med fotbollen och ditt bästa minne hittills?
– Oj, jösses det är många, berättar Agebrink. USA, Kanada, Italien, Frankrike, Irland, Skottland, Danmark, Finland, Spanien, Tyskland och Kroatien. Bästa minnet är helt klart när man stod på Legion Field och blåste igång öppningsmatchen i World Games förra året.

Var har domaruppdragen tagit dig hittills i år?
– Under våren var det Adria Bowl II i Kroatien, där jag även var Supervisor för domarna. Sedan dömde jag Sportmonda bowl i Danmark och efter det var det Big Bowl i Tyskland. Mitt senaste uppdrag var att döma danska finalen under deras svar på Sveriges ”SM-veckan”.

När du säger ”Supervisor”, vad innebär den rollen?
– Ansvarig för domarna helt enkelt, Sätter schema, coachar och utvärderar domarna under turneringen för att få fram de bästa till slutspelet. Det är ett hedersfullt uppdrag och visar att de har förtroende för mig som domare. 

Skiljer sig de olika turneringarna åt på något vis?
– Det är rätt stor skillnad på Adria Bowl jämfört med Sportmonda och Big Bowl. Under Adria Bowl var det enbart dedikerade domare, medan det på Sportmonda är lagen som dömer, plus några som jag som dyker upp och hjälper till, förklarar Age och fortsätter beskriva turneringarna:
I Adria Bowl spelar man 2 * 20 minuter IFAF regler med en liten skillnad på Mercy rule (en regel som i Sverige gör att matchklockan fortsätter rulla när ett av lagen leder med mer än 30 poäng vid tvåminutersvarning). I Sportmonda däremot är matcherna 2 * 15 minuter och straffutmätning skiljer sig åt, speciellt för anfallet. Big Bowl kör 2 * 12 minuter med samma klocka för alla lag. De har också en del speciella regler för anfallet.

I och med att de olika uppläggen på turneringarna, tycker du att någon av dessa turneringar är roligare eller mer utmanande att döma?
– Jag får säga att Adria Bowl är roligast att döma, dedikerade domare som gör att man får ett flyt i dömandet, största utmaningen är Big Bowl där det kan vara väldigt stressigt på slutet med tanke på att inte klockan stannar.

Kan du dela med dig av höjdpunkter från de olika turneringarna?
– På Adria Bowl vad nog höjdpunkten att IFAFs ordförande Pierre Trochet var där. Nej, men allvarligt så finns det egentligen ingen höjdpunkt på så sätt. Det var mer helheten. Det är så nära en mästerskapsturnering som man kan komma, svarar Agebrink. På Sportmonda Bowl var det definitivt att få döma med Claes, Magnus och Jakob från Danmark, då dessa herrar har dömt finaler både i EM och VM. Vi dömde en match tillsammans och sedan dömde jag även en annan match med Magnus och Jakob. Innan den matchen startade kom Herlevs QB Kasper fram och sade “Jag tror domarna har mer mästerskapsrutin än vad spelarna i båda lagen har tillsammans“, ler Age och fortsätter:
På Big Bowl var det att äntligen få se svenska lag i turneringen! Jag hoppas att vi kommer att få se ännu fler svenska lag som åker till turneringar utomlands förutom Sportmonda och Champions Bowl framöver.  

Sportmonda och Big Bowl känner nog de flesta aktiva inom flaggen i Sverige till, men varför tycker du att man bör åka till Adria Bowl 2024?
– Den spelas efter IFAF reglerna, det är dedikerade domare, de har stream och fullkritade planer. Det är bra boende i närheten av planerna. Skulle säga att det är den mest kompletta turneringen som finns i Europa just nu. Split Seawolfs med Ante Ajduk i spetsen försöker verkligen bygga en riktigt bra turnering. Han går verkligen in på detaljer för att förbättra turneringen till nästa år som kommer spelas i Poreč 20-21 april 2024, svarar Markus.

Du har redan haft en fullspäckad vår som domare, hur ser planerna ut för resten av året?
– Det är mycket på gång, men det är ju också en fråga om tid och kostnad. Jag fick förfrågan om att döma den Kroatiska finalen, men tyvärr föll det på att flyget ner blev för dyrt. Jag hoppas att jag blir uttagen att döma EM i Irland, och jag är uttagen att döma Champions Bowl i oktober nere i Kroatien. Men först så ska jag döma SM-final damer i amerikansk fotboll här i Karlstad på söndag. Sen är det ju som vanligt Dukes Tourney, där även flaggen kommer att finnas representerad i år!

Om du som läser denna artikel har frågor gällande domare inom flaggfotboll finns SWE3 Flaggfotbolls domarutskott som nås på: du-flaggfotboll@swe3.org