Övergång mellan svenska föreningar

I samtliga typer av övergångar har föreningarna så klart haft kontakt med varandra och diskuterat övergången i förväg. Åtgärderna nedan har endast med den administrativa processen att göra.

Läs också: SWE3 Övergångspolicy Barn och ungdom upp till och med 17 år

Alla övergångar hanteras i SWE3:s TA-system och initieras genom att gå in på tavling.swe3.se/overgangsansokan

Klara övergångar publiceras på swe3.se under respektive idrott: amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey.

För amerikansk fotboll är det tillåtet att göra övergångar mellan 1 oktober och 28 februari. För tävlingar med spel på hösten gäller 1 november till 30 juni.

För flaggfotbollen är det tillåtet att göra övergångar året runt.

Observera att om det finns något tilläggsavtal ska detta mailas till overgangar@swe3.se.

Typ av övergång

Det första valet att göra är om det gäller en permanent eller en tidsbestämd övergång. En tidsbestämd övergång innebär att spelarens tillhörighet går tillbaka till ursprungsföreningen när tiden för övergången går ut.

Licens/Serie

Nästa steg är att välja vilken typ av licens som spelaren har som ska göras en övergång på. Anledningen till att vi använder denna metod är för att spelare kan ha föreningstillhörighet i olika föreningar i olika serier. En damspelare kan t.ex. ha en amerikansk fotbollslicens i ett herrlag och en annan förenings damlag samt även ha licens (och då tillhörighet) i fler än en flaggfotbollsförening.

Spelare

Här skrivs spelarens fullständiga personnummer in. Om spelaren är minderårig kommer det krävas att du också skriver in fullständigt personnummer på målsman (som ska skriva under övergången). Här krävs även e-post och telefonnummer till målsman.

Ny förening

Här fylls den nya föreningen som spelaren ska spela för i.

Signering

Efter det att en övergång har påbörjats så kommer ett mail gå ut till alla parter om att en övergång finns att signera. (Alla föreningens TA-administratörer har behörighet att signera en övergång i systemet).

En övergång ska signeras av alla tre parter:

  • Nya föreningen. Innan föreningen kan signera övergången måste de ha lagt in spelaren i sitt medlemsregister (IOL eller system som synkar med IOL)
  • Gamla föreningen
  • Spelaren. Målsman om spelaren är under 18 år.
Avslut

När samtliga tre parter signerat övergången kommer den officiellt vara genomförd och spelaren representerar nu den nya föreningen. Efter övergången är genomförd kommer den ”nya föreningen” faktureras 300 kr i en övergångsavgift.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.