”Jag längtar efter att få stå på sidlinjen med Sveriges tolv bästa spelare”

I augusti åker både Sveriges dam- och herrlandslag i flaggfotboll till Irland för att möta både europeiska och afrikanska landslag. Herrlandslagets förbundskapten Andreas Hellström, tillsammans med sin stab, förbereder just nu laget inför det kontinentala mästerskapet som går av stapeln i sommar, 18–21 augusti.

Andreas Hellström är förbundskapten för herrlandslaget i flaggfotboll sedan två år tillbaka. Med sig har han staben som består av offensiva koordinatorns Daniel Davies, assisterande defensiva koordinatorn Leo Steen och materialaren Freddy Nilsson. Tillsammans förbereder de nu herrlandslaget för sommarens mästerskap genom ett antal läger på olika platser i Sverige.

Hellström är till vardags lärarstudent, och har två barn tillsammans med sin fru Jenny, som även hon sysslar med flaggfotboll, både som spelare och coach i Eskilstuna Sharks. Även Jenny har tidigare representerat Sverige i damlandslaget. Så det är inte konstigt att mycket av fritiden läggs på flaggfotboll i familjen Hellström.

Andreas, berätta lite om din bakgrund inom flaggfotboll?
– 2013 var jag med och startade upp Eskilstuna Sharks flaggfotbollslag, och har de senaste tio åren haft en stor roll i föreningen. Numera är jag klubblös och lägger allt mitt fokus på landslaget. Som spelare var jag med i landslaget under 2014–2017 och gjorde sedan en kort insats som förbundskapten 2019.

Vad ser du som dina styrkor i din roll som förbundskapten?
– Jag är organiserad och strukturerad och har uppfattningen att det är något som både coacher och spelare uppskattar.

Hur har herrlandslaget förberett sig inför mästerskapet?
– Hittills i år har vi haft två läger under vintern/våren där vi har arbetat mot att hitta vår trupp inför mästerskapet och smått börjat scouta andra nationer.

Är den slutgiltiga truppen uttagen?
– Nej. Vi har vårt sista läger innan sommaren den 1-2 april och kommer efter det lägret att ta ut truppen.

För inte allt för länge sedan gick IFAF (International Federation of American Football) ut med att truppen får bestå av högst 12 spelare (tidigare 15 spelare) under mästerskapet i sommar. Hur har detta påverkat dina tankar kring truppen som skall åka?
– Tyvärr väldigt mycket. Det utrymmet som tidigare fanns för så kallade specialister har minskat och vi behöver därmed se till spelarnas möjligheter att spela på flera positioner.

Hur ser förberedelserna ut de sista månaderna innan augusti?
– Planen var att delta på Nordic Open i april men turneringen har ställts in. Just nu är planeringen ett läger under våren och sedan ett i augusti. Men vi får se om vi får till något mer för att ”ersätta” Nordic Open.

Är det några lag/länder ni i coachstaben har spanat in extra, och vilka länder anser ni vara det tuffaste motståndet?
– Eftersom anmälan till turneringen inte är klar och grupper med mera inte har presenterats så har vi inte gått på djupet med något motstånd än. Det finns många duktiga lag i Europa och nu tillkommer det även afrikanska lag till mästerskapet. Topplagen Italien, Danmark, Österrike, Frankrike och Tyskland deltog i World Games förra året efter att ha kvalificerat sig utifrån sin placering i VM 2021.

Är det något lag du gärna skulle vilja möta, som skulle bli en riktigt rolig match att coacha laget genom?
– För mig personligen kvittar de vem som står på andra sidan. Jag längtar efter att få stå på sidlinjen med Sveriges tolv bästa spelare och tillsammans med coachstaben prestera den fotboll vi tränat på de senaste två åren.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.