Christoffer Lindström och Markus “Age” Agebrink är de två svenska domarna som dömde den internationella flaggfotbollsturneringen Champions Bowl för drygt två veckor sedan. Vilka erfarenheter tog de med sig hem från Kroatien, och varför tycker de att fler domare borde döma internationellt?
De båda domarna är sedan över en vecka sedan hemkomna från Champions Bowl, och har nu fått landa lite efter en fullspäckad flaggfotbollshelg. Agebrink har en hel del internationella turneringar i bakfickan, men även Christoffer har under 2022 samlat på sig erfarenhet från turneringar på annan ort än Sverige. Självklart är SWE3 Flaggfotbolls nyfikna på hur de upplevde turneringen där flaggfotboll av högsta kvalitét spelas.
Berätta, hur var er upplevelse av Champions Bowl?
– Min generella uppfattning var främst att det var mycket mer flaggfotboll än vad jag är van vid här hemma i Sverige, men samtidigt är all vänskaplighet och familjaritet densamma. Vi var uppdelade på olika hotell, och spelarna över lagen hälsar på varandra som gamla vänner trots olika lag och nationaliteter, säger Christoffer och fortsätter:
– När jag dömde senast, i Dorado Bowl var inte schemat fullt så hektiskt och vi var dedikerade domare som hjälptes åt. Jag blev lurad (av Age) till Champions Bowl i god tro att vi skulle döma i domarlag även där. I stället dömde jag som huvuddomare tolv matcher, och två som linjedomare. Detta kom dock från att de andra domarna har gott förtroende för Ages omdöme och hur de själva sett mig döma tidigare. Så vi skrattade bara åt det tillsammans under samlingen på torsdagskvällen innan turneringen började.
– För mig var det tredje gången jag dömer Champions Bowl, men nu i Kroatien – att få förtroendet att döma flaggfotboll på högsta nivå i Europa, visar att man har en hög nivå som domare. Jag såg ju till att Christoffer fick följa med och döma i Champions Bowl, säger Age med ett stort leende.
“När det klickar mellan hela domarteamet så blir det en fantastiskt bra match.”
– Christoffer Lindström
Hur upplevde ni lösningen med att döma tillsammans med spelare från lagen?
–I de flesta fall flöt det på bra, men samtidigt så beror mycket på hur de (laget och spelarna) har haft det i matchen innan. Man kan märka när ett lag har förlorat en viktig match och sedan kommer och dömer med oss. Sedan finns det alltid de som faktiskt vill vara där och de som inte vill vara där men måste, svarar Age.
– Ja, stödet vi fick var otroligt varierat, säger Christoffer och nickar. Några var där för att de var tvungna och andra var där för att de verkligen ville. Det märktes på hur förberedda och engagerade lagen var. Vet även att lagen själva pratade om hur stor variationen var och hur detta ska kunna åtgärdas framöver. Men de var nöjda med vår insats som dedikerade domare, så det var kul! avrundar Christoffer.
Vilket lag var laglydigast?
– Jag tycker inte att det är något lag som sticker ut åt det ”bra” hållet, men det var något enskilt lag som inte hade riktigt lika bra koll på reglerna som de andra lagen. Men ska jag lyfta lag som jag gillade att döma med så var det Kelkheim Lizzards och ASZV Blackbirds! De gjorde mitt jobb väldigt enkelt! svarar Christoffer.
– Walldorf är ett lag som ofta spelar regelrätt, det är sällan att de får några flaggor. Sedan håller jag med Christoffer i att både Lizzards och Blackbirds är enkla att döma med. Man ska heller inte glömma damlaget Firebirds hos ASZV, de har också en väldigt hög nivå på sitt dömande, lägger Age till.
“Vi började prata om en femdomar-mekanik redan under Worldgames, och att få vara med och testa detta i Kroatien med dessa domare var riktigt roligt.”
– Markus “Age” Agebrink
Vi hörde att det var svensk representation bland domarna i finalerna, berätta lite om dem!
–Age dömde “som vanligt” herrfinalen, det var ett riktigt rutinerat gäng som dömde herrfinalen, dessa domare har dömt på absolut högsta nivå i världen; VM, EM och Worldgames! Deras rutin och kunnande gällande mekanik och regler skämtar man inte bort i första taget. Man testade även på en ny mekanik under herr-finalen för fem domare.
– Jag fick döma damfinalen. Jed och Claes, två supermeriterade domare, gillade vad de såg när de utvärderade mig under turneringen, och kände att jag var mogen att ta damfinalen som linjedomare. Jag har nog inte riktigt förstått hur stort det är än, men de andra domarna tycker att det är riktigt stort! säger Christoffer.
– Jag kan bara hålla med Claes och Jed gällande Christoffer, det var även många tränare och spelare som öste beröm över hans insatser, flikar Age in, och fortsätter med att berätta: jag har alltid trott på Christoffer, det var lite därför jag inte riktigt sa hela sanningen om vad han hade att förvänta dig nere i Kroatien, säger Age med ett ännu större leende.
Vad tar ni med er från denna turnering?
– Det jag framför allt tar med mig är den gemenskap som finns; det är en enda stor flaggfotbollsfamilj och man känner sig så otroligt välkommen! Jag hoppas att vi kan få till en internationell turnering även i Sverige, för det tycker jag behövs. Men för att vi ska lyckas med det måste vi alla hjälpas åt, säger Christoffer. Även HUR man pratar om reglerna. Man kan ifrågasätta regler och mekanik som man känner är förvirrande, eller om en sida på planen påverkas oproportionerligt mycket, men reglerna och domarna är ju där för att få till ett bra spel för alla involverade.
– Just mekanikdelen är det jag tar med mig från den här turneringen. Vi började prata om en femdomar-mekanik redan under Worldgames, och att få vara med och testa detta i Kroatien med dessa domare var riktigt roligt, säger Age. Jag och Claes hade riktigt bra kommunikation och det gjorde att det flöt på och det blev en bra match.
Vad tycker ni är det bästa med att döma?
– Att vara en del av matchen och göra hela produktionen till en bra grej tillsammans med de andra domarna. När det klickar mellan hela domarteamet så blir det en fantastiskt bra match även om något av lagen har det kämpigt, tycker Christoffer.
–Lite som Christoffer säger, när det är ett riktigt bra domarlag så är det riktigt roligt att döma flaggfotboll. Jag hade bland annat en match som huvuddomare där allt flöt på bra, jag hade bra kommunikation med mitt domarlag och fick mycket beröm av Jed efter den matchen. Sedan såklart finalen, att få vara en del av den matchen där två av det bästa lagen i Europa möts! fyller Age i.
Hur ser du på utvecklingen av svenska domare på hemmafronten? Några tankar och idéer?
–Jag och Age pratade mycket om detta och efter att vi tillsammans dömt Champions Bowl så hoppas vi att fler domare i Sverige är intresserade att åka på denna och andra utländska turneringar. Det är otroligt utvecklande när personer som Claes från Danmark, Jed från Storbritannien, och även vår egna Age är med. De har en grym kunskap på mekanik och regler och är bra på att coacha oss domare som är på väg upp i karriären. Visionen är att ha egna domarlag från Sverige som åker till de stora turneringarna internationellt och får med sig erfarenhet hem till Sverige. Då kommer även sporten att bli bättre här hemma i Sverige, alltså hela sporten, avrundar Christoffer.